Olet tässä: FI » Info » Esteettömät taksit
Nykyisen taksiliikennelain mukaisesti taksiluvat ovat joko tavallisia lupia tai ns. esteettömiä lupia. Esteetön ajoneuvo on määritelty asetuksella esteettömän kaluston laatuvaatimuksissa. Asetuksen mukaisesti esteetön taksiauto on erityisesti pyörätuolia käyttävien vammaisten asiakkaiden kuljetusta varten rakennettu ja varustettu auto jota käytetään yleiseen luvanvaraiseen taksiliikenteeseen. 

Esteettömän taksiluvan omaava yrittäjä voi siis harjoittaa taksiliikennettä autolla joka on rekisteröity joko invataksiksi (jonka määritelmä on entinen) tai tämän määritelmän minimivaateet täyttäväksi esteettömäksi ajoneuvoksi.

Esteettömässä taksiautossa on pyörätuolia varten nostin tai sen sijaan leveyssuunnassa yhtenäinen ja turvallinen kulkuluiska, jonka kaltevuus on enintään 14 prosenttia tai enintään 21 prosenttia, jos kulkuluiskalla liikkumista varten on käytössä sähköisesti kelautuvat ja lukittuvat pyörätuolin kiinnitysvyöt. Tämä määritelmä tarkoittaa siis sitä, että luiska saa nousta joko 14 tai 21 senttiä metrille. Jos kyseessä on jyrkempi eli 21 prosentin nousu, on autossa oltava sähköisesti sisäänkelautuvat, pyörätuoliin kiinnitettävät vyöt, jotka estävät pyörätuolissa istuvan asiakkaan ”valumisen” taaksepäin jos asiakasta autoon avustava kuljettaja esim. äkillisesti kaatuu.

Pyörätuolipaikkoja uuden asetuksen mukaan tulee olla vähintään yksi, eli esteettömässä taksiautossa on pyörätuolipaikka, jota varten on tilaa vähintään 0,7 metriä x 1,1metriä ja jonka korkeus on vähintään 1,35 metriä. Pyörätuolipaikan kohdalla lattian sisätilan kaltevuus saa olla korkeintaan 1 prosentti lukuun ottamatta pitkittäissuuntaa, jossa kaltevuus voi olla eteenpäin nousevasti enintään 5 prosenttia. Pyörätuolipaikalla saa olla vaihtoehtoista käyttöä varten helposti sivuun käännettävät istuimet, joiden tarvitsema tila ei saa vähentää pyörätuolin tilaa.